J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  9713

DANAS>  135

JUČE>  448

Fudokan - Šotokan Tradicionalni karate Do
Karate klub "Satori"

Fudokan karate plazi od uverenja da je čovek sazdan od materije i duha i da iskonski teži savršenstvu. To je polazna tačka najšire definicije vežbanja karatea i njegovih metoda koje imaju za cilj najviši mogući psihički razvoj. odnosno kombinovano fizičko, psihičko, intelektualno i moralno oblikovanje ličnosti - ideal kome se na ovaj ili onaj način težilo oduvek, i, kada je o karateu reč, na način na koji je to jednostavno sagledao Gičin Funakoši u Zlatnim pravilima.

Ipak, ovako određen Fudokan karate je samo delimično definisan. dublje razumevanje zahteva istraživanje svih njegovih aspekata vežbanja i stalna traganja u najširem smislu. Naši dosadašnji pogledi i znanja o vežbanju Fudokana temelje se na iskustvenim saznanjima Japanske karate asocijacije (JKA), Šotokan karatea i, posebno, na učenjima profesora Jošitake Gičina, Tetsuji Marakamija, Taiđi Kazea i Hidetaka Nišijame, ali i na rezultatima drugih karate stilova i metoda.

Jedan od već opšteprihvaćenih stavova o Fudokan karateu je da on kao stil predstavlja vežbanje u kojem se svaki pokret obavlja sa težnjom ka fizičkom, psihičkom i duhovnom jedinstvu vežbača. Pri tome je neosporno da svaki rezultat zavisi od psihofizičkih mogućnosti pojedinca, pa svaki rezultat zavisi od psihofizičkih nogućnosti pojedinca, pa je dostizanje ''idealnog'' u vežbanju moguće samo ako se ono prilagodi svakom vežbaču posebno. Drugim rečima, postoji onoliko metoda koliko i karatista. Čak i oni koji poželjne psihofizičke predispozicije ne poseduju mogu savladati Fudokan karate, ali samo tako što će uz sticanje fizičke spremnosti istovremeno izgrađivati i psihički deo svoje ličnosti. To je bit, suština: Fudokan borac se, pre svega, odlikuje visokim stepenom samokontrole. On je agresivan tek izuzetno, jer je u stanju da savlada ne samo trenutni napadački poriv već i svoju latentnu agresivnost, ako prihvatimo da ona postoji kod većine ljudi.

Sposobnost samokontrole je dokaz samopouzdanja koje se stiče dugogodišnjim vežbanjem. Svaki trening Fudokana, svako podučavanje mora biti prilagođeno psihobiološkim zakonitostima, zasnovano na metodama koje obezbeđuju psihosomatsko jedinstvo razvoja vežbača, kao i na moralnom i etičkom opšteljudskom kodeksu, s naglašenim osećajem i obavezom za ispunjenje dužnosti i ispoljavanja skromnosti.

- > Ideogram Fudokana

Principi na kojia počiva karate su principi svih japanskih borilačkih veština, modifikovani u dodoru sa drugim svetskim tradicijama.

U Fudokan karateu se kao najvažnije ističu moralne kategorije i određene filozofske predpostavke, a egzaktnonaučna dostignuća su samo sredstvo za tumačenje osnovnih principa. Zato Fudokan karate nije ni potrebno, niti ga je moguće spuštati na isključivo sportski nivo i kanalistai striktnim pravilima sporta, bez obzira što je to već učinjeno s većinom japanskih borilačkih veština, s brojnim oblicima karatea koji su uveliko prilagođeni savremenom shvatanju sporta.

Iako su i u Fudokan karateu pojedini njegovi segmenti do detalja razjašnjeni jezikom moderne nauke, on u osnovi ne može biti samo strogo naučno sagledavan. Jer Fudokan, osim što je praktična veština borenja. što je označeno sufiksom do (Fudokan karate - do), nosi još i prefiks jitsu, odnosno - umetnost. Zato se u razmatranjima o Fudokan karateu uvek mora imati na umu da je dvostruko određen, obema ovim svojim karakteristikama. dodajmo i da je izraz karate, kao sinonim za te-veštinu, nastao tek u novije vreme, a da je prvobitno ona značila kineska veština ruke. Osmišljenom promenom japanskog ideograma koji označava bavljenje tradicionalnim oblicima veštine, dobijeno je novo značenje, čvrsto stojeći dom ili dom čvrstih temelja. Prvi ideogram znači negaciju narednog sadržaja, drugi znači pokret; zajedno tumačeni daju negaciju pokreta, odnosno mirovanja, nepokretnost ili, u prenosnom značenju, čvrstinu; treći se tumači kao kuća, odnosno dom. Ideogrami se izgovaraju fu-do-kan.

Iz knjige "FUDOKAN MOJ PUT" - dr. Ilija Jorga - 9 dan

 

 

Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'