J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  15826

DANAS>  189

JUČE>  254

Sportski karate
Karate klub "JAGODINA"

Istorijat

Klub je osnovan 1969. god.

KARATISTI - NAJMASOVNIJI


Od japanskih reči kara - prazna i te - šaka, dobila se reč karate, azijski borilački sport u kome dva takmičara zadaju jedan drugome fiktivne udarce rukama i nogama. U ovoj sportskoj borbi dolazi do izražaja veština i brzina. Današnji sportski oblik, kao i naziv, ovom sportu dali su Japanci, iako potiče iz Kine ili možda Indije.
U Jugoslaviji karate je od prvih početaka vezan za džudo, prvi klubovi osnovani su 1965. godine, a pionirima se smatraju Ilija i Vladimir Jorga, B. Bilbija, Dj. Djuričić i S. Nikolić. Na prvenstvu Jugoslavije 1968. godine u Zagrebu, šampion je Ilija Jorga iz Pančeva.

 

SPONTANI POČECI U DTV PARTIZAN

 

Početkom septembra 1969. godine, dr Petar Milenković je plakatirao u gradu osnivanje prve karate sekcije pri Društvu za telesno vaspitanje Partizan. Tako je počelo odzivom oko tridesetak mladih znatiželjnika, medju kojima su: Miodrag Maslar, Stanimir Miladinović - Crni, Božidar Jovanović, Zoran Stević, Predrag Ilić, Marjan Marković - Optika, Dragiša Radivojević - Gile, Živadin Marković, Radoslav Adamović, Aleksandar Petrović - Poručnik, Miroljub Vasić - Kele, Miroljub Dinić - Kečer i prva pripadnica lepšeg pola Vesna Ilić.
Karate klub Partizan je dolaskom Miodraga Maslara promenio ime u KK Jagodina 1974. godine.
Jagodina je u učenicima Miodraga Maslara, od 1984. do 1994. godine, dobila prve prvake srbije i Jugoslavije u katama i borbama, a zabeleženi su uspesi i u medjunarodnoj konkurenciji...
Zoran Gligorijević, kao trener pa šef stručnog štaba zaslužan je za najveće uspehe jagodinskog karatea.
Karate je u Jagodini najmasovniji sport. Od 1969. do 2005. godine kroz Školu je prošlo preko pet hiljada mladih, preko 60 steklo crni pojas, odnosno zvanje majstora karatea...
Osvnojeno je skoro 3.200 medalja i 89 pobedničkih pehara na takmičenjima u zemlji i inostranstvu....

 

MIODRAG MASLAR

Jedan je iz plejade prve generacije jagodinskih karatista, počev od 1969. godine. Kao talentovan je 1970. godine pristupio KK Beograd, a kpo osnivanju KK C. Zvezda, u kojoj mu je bio trener dr Ilija Jorga, legendarni propagarot, organizator i instruktor karatea u Jugoslaviji...


OBELEŽEN JUBILEJ: 1696. - 1999.

 

Krajem 1999. godine, KK Jagodina je obeležio 30 godina rada. Kroz klub je prošlo blizu 5.000 polaznika i postignuti su veoma dobri pojedinačni i ekipni rezultati. Počev od 1977. karatisti Jagodine redovno su osvajali medalje...
Jagodina je jedan od retkih klubova koji ima mušku i žensku ekipu u Prvoj saveznoj ligi, od 1994. godine.
Najzaslužnijim pojedincima, povodom 30 godina Kluba, dodeljena su klupska jubilarna priznanja. Plakete su dobili dr Petar Milenković, Stanimir Miladinović, Miodrag Maslar, Dragan Stanojević, Dragoslav Radovanović-Pjer (posthumno), Dragiša Radivojević i Živadim Marković.
Najviše uspeha imali su treneri Miodrag Maslar i Zoran Gligorijević, ali i Dragiša Radivojević, Živorad Marković, Dragan Sofronijević, Pavle Pajić, Stanojlo Milosavljević-Noka i Saša Marinković. Od 1969. do kraja 2005. godine, KK Jagodina ima impozantan bilans medalja: 3.580 - 1.326 zlatnih, 1.007 srebrnih i 1.223 bronzane!
Zlatne godine jagodinskog karatea su od 2000. do 2004. kada je osvojeno 1.674 medalje.
Jagodinski karatisti su do oktobra 2005. godine na prvenstvima balkana osvojili 23 medalje - 4 zlatne, 6 srebrnih i 13 bronzanih. Na prvenstvu Mediterana 2005. godine, kadet Ivana Andrejić je bicešampion, a treći junior Dušan Maksimović...Zoran gligorijević je 2002. izabran za člana UO KSS. 2003. godine izabran je za selektora reprezentacije SCG pionira i nada. Trenersko kormilo je preuzeo Nenada Milovanović.


PLEJADA NAJTROFEJNIJIH U KIMONU


Predrag Milosavljević - trostruki je prvak Srbije i juniorski prvak Jugoslavije. Bio je prvi Jagodinac - pojedinačni prvak SFR Jugoslavije i juniorski i seniorski državni reprezenttivac.
Bojan Arsić - trostruki je šampion države, postao vicešampion Balkana 1999. i 2000. godine.
Katarina arsić - četvorostruki je državni prvak. U 2001. godini KK Jagodina, Katarini Arsić je dodelio pehar, kao najboljoj u ženskoj konkurenciji.
Sanja Šćepanović - U pojedinačnoj konkurenciji je šampion, po dva puta druga i treća na državnom prvenstvu. sanja je na prvenstvima Balkana osvojila tri medalje. Na tradicionalnoj Skupštini KK Jagodina 2000. godine dobila pehar, kao najbolja u ženskoj konkurenciji.
Ivana Andrejić - petostruki je prvak SCG, trostruki vicešampion i dva puta treća. Kruna uspeha su bronzana na prvenstvu Balkana i srebrna i titula vicešampiona Mediterana.
Dušan Maksimović - vrhunske rezultate na državnom prvenstvu beleži od 2002. godine, osvajanjem prvog mesta, 2004. osvaja srebrnu medalju na velikom Gran pri Kroacije, osvojio je i zlatnu medalju i na medjunarodnom Open Beograd 2005. . Na prvenstvu Balkana 2003. u Skoplju osvojio je treće mesto i bronzanu medalju, kao i na prvenstvu Mediterana na Malti 2005. godine...
Ljuljana Petrović - afirmisala se 2000. godine kao član kadetske i pionirske ekipe - dvostrukog državnog prvaka. Na prvenstvu Balkana 2003. u Skoplju, osvojila je u pojedinačnoj konkurenciji treće mesto i bronzanu bedalju.
Sanja Rakić - dvostruki je šampion države, trostruki vicešampion, na prvenstvu Balkana 2003. u Skoplju, Sanja Rakić se okitila zlatnom medaljom, a ekipa pobedničkim peharom.
Ivan Milosavljević osvojio je zlatnu medalju na državnom prvenstvu u konkurenciji starijih pionira. Na prvenstvu Balkana osvojio je srebrnu medalju (pojedinačno) i bronzanu kao član reprezentacije Srboke o Crme Gore.
Marko Blagojević - 2002. godine je pionirski šampion države u katama, prvak u borbama 2003. i 2004. Osvojio je tri medalje na prvenstvu Balkana.
Stefan Dulić - reprezentativac SCG (nade). Kao član reprezentacije na velikom medjunarodnom turniru "Kroacija open 2005." u Somboru osvojio je zlatnu medalju...
Stefan Nešić - državni je reprezentativac. Na prvenstvu Balkana je osvojio bronzane medalje 2001. i 2003. Na svečanooj tradicionalnoj Konferenciji KK Jagodina 2001. godine, kao najbolji u konkurenciji muškaraca, dobio je pehar,
Ljubomir Krstić - naročito je zapažen 2001. godine, osvajanjem titule prvaka države, ekipno je osvojio zlatne medalje 2001. i 2004. Od trofeja dragi su mu pobednički pehar Memorijala "Dragoslav Radovanović-Pjer" 2000.
Ivana Milošević - KK Jagodina joj je 2004. dodelio pehar kao najboljoj u ženskoj konkurenciji... Na prvenstvu Balkana osvojila je dve medalje, bronzanu 2004. i zlatnu 2005.

 

Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'