J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  9345

DANAS>  215

JUČE>  631

VATERPOLO   KLUB
•J A G O D I N A•

1946 - 2007

Prvi zapis o plivanju, kao sportu i nasušnoj potrebi savremenog čoveka, potiče iz spisa "Naukovna osnova za preparandije za muške i ženske" iz 1874. godine, koji preporučuju da "gde prilika ima, moraju se svi pripravnici izvežbati u plivanju".
Organizovano plivanje javlja se početkom 19. veka u okviru telesnog odgoja u školama Srbije 1891. godine, a prve plivačke organizacije počele su raditi u Somboru 1887. i u Beogradu 1911. godine.

Sa razvojem plivanja nastao je i vaterpolo, najpre u Somboru. gde je Aleksandar Demetrović, nastavnik telesnog vaspitanja, osnovao Somborsko sportsko udruženje. Kasnije pojavili su se vaterpolo klubovi u Splitu (Baluni), sušačka Viktorija, beogradski Bob i drugi.
Posle rata prva međunarodna utakmica u vaterpolu odigrana je između reprezentacije NOVJ i Saveznika. Pobedili su Jugosloveni.
Na posleratnim olimpijskim igrama, svetskim prvenstvima i šampionatima Evrope, jugoslovenski vaterpolisti bili su najbolji sportisti u zemlji.

Jagodinac Miodrag Obradović, poznatiji kao Mija "Havra", podsećajući se na dane pre Drugog svetskog rata, u svojim zapisima govori i o svečanostima prilikom osnivanja Plivačkog kluba "Vajsmiler" u Jagodini 1936. godine iz koga je kasnije nastao i Vaterpolo klub “Omladinac”.
I pored mišljenja da je period okupacije, po svemu sudeći ostao nezapisan, kao ni brojni susreti plivača i vaterpolista u Jagodini, Ćupriji, Leskovcu i Užicu na kojima su nastupali mladi jagodinci, došli smo do saznanja da je u periodu 1942-44. god. radio Plivački i Vaterpolo klub “Omladinac” čiji je nezvanični trener bio Bogoljub Bogdanović Bogi – firmopisac.

Slavko Njegovan
Kao šesnaestogodišnjak uspešnu profesionalnu karijeru započeo je 1949. godine u Svetozarevu, po preporuci Plivačkog saveza Srbije. Njegovim dolaskom plivanje je u ovom gradu zaživelo i održalo se do današnjih dana.
Miodrag Vasić Špaća (1922-1995)
Pionir plivanja i vaterpola u Jagodini, sportsku karijeru je započeo kao fudbaler prvog posleratnog "Poleta". Preko leta, osim fudbala aktivno je plivao i igrao vaterpolo u tadašnjoj plivačkoj sekciji. Stao je na čelo kluba 1954. godine kada su mu mnogi okrenuli leđa ili prešli u druge atraktivnije klubove.
Kao trener vaterpola kasnije se uključio i njegov najstariji sin Đorđe Vasić.

Mladen Đorđević Šubi (1945-1995) prve korake u plivanju i vaterpolu započeo je u Jagodini, a kako ga je profesija odvela u Beograd, nastavio je da igra vaterpolo za beogradski Student. Njegovom zaslugom Student je po prvi put izborio prvoligaški status.
Kao veliki zaljubljenik sportova na vodi po završetku igračke karijere u Beogradu se bavio trenerskim radom i proizveo više vaterpolo igrača koji su nastupali u prvoligaškim ekipama.
Od 1979. godine aktivan je vaterpolo sudija. Kao dobar poznavalac vaterpola, brzo se našao na listi arbitara Savezne lige, a uskoro poneo i naziv internacionalnog arbitra. Bio je i član najviših sudijskih tela vaterpolo organizacije Jugoslavije.

 

Vaterpolisti iz 1967.

Sredinom šezdesetih godina mnogi gradovi u Srbiji izgradili su letnje bazene olimpijskih razmera. Nikli su i zimski objekti, a sezona sportova na vodi proširila se preko cele godine.
Svetozarevo je zadržalo uslove pod kojima je klub oduvek radio sa korišćenjem bazena u julu i avgustu. A i tada vladaće neizvesnost. Da li će vlasnik bazena odobriti upotrebu objekta na Pivari? Hoće li vreme biti kišovito i hladno? Hoće li biti prepravki bazena, po običaju, kada je trebalo sprovoditi treninge...

Vaterpolisti su nastupili na dva turnira u okviru prvenstva Srbije. Na prvom turniru u Ćupriji, 15. i 16. avgusta, Jagodina je posle trodnevnih borbi prepustila primat trenutno spremnijim od sebe i zadovoljila se drugim mestom.

JAGODINI “ILINDENSKI KUP”
Svoje često prisustvo makedonskim turističkim, ali i plivačkim centrima u Strugi i Ohridu, vaterpolisti Jagodine su 2. i 3. avgusta krunisali osvajanjem prvog mesta na već tradicionalnom Ilindenskom kupu u Ohridu, na kome su po peti put uzeli učešće .
Već na prvim utakmicama, izveštavali su skopski "Večer" i "Sportist", Svetozarevčani su pokazali najbolju formu i sigurnom igrom nagovestili borbu u kvalifikacijama za popunu Druge savezne lige krajem avgusta. U prvom susretu Jagodina je savladala Ohridske Branove I sa 7:6 (2:1, 1:3,
1:2,1:1) uz objektivno suđenje Milorada Stanojevića, u drugom ekipu skopskog Studenta sa 10:6 (0:0, 2:0, 5:4, 3:2). Drugog dana turnira savladana je i druga ekipa Ohridskih Branova sa 9:6 (2:0, 4:1, 1:2, 2:3).
Ekipe su nastupile u sledećim sastavima:
Jagodina: Stevan Stanojević, Slobodan Stojković, Staniša Drašković, Vladimir Milanović, Milojko Nešić, Branko Malenović, Đorđe Vasić, Jovan Gombola, Darko Ivković, Zoran Ćirić, Bojan Lazarevski.

PONOVO ZAJEDNO
Zapisnik sa sednice plivačkih i vaterpolo radnika grada 23. Aprila 1994. godine u prostorijama Hotela, jedini je trag koji ukazuje na stanje kluba prethodnih godina. Zapisničar Dragiša Denić zapisao je da ovom skupu prisustvuju Milosav Marković, Milorad Stanojević, Dušica Kovačević, dr Miodrag Jarkin, Slavoljub Vasiljević, Branko Malenović, Miodrag Stanojević, Đorđe Vasić, Predrag Milutinović, Nebojša Jarkin i Milorad Todorović, a da je predsedavajući na skupu, Miroslav Kovačević, izložio mogućnosti za prevazilaženje trenutnog stanja i izbor privremenih organa kluba.
Tako je ova grupa ljudi ponovo pokrenula rad kluba, inicirala spajanje obe sekcije u jedan klub, podsećajući se i na papir okačen na vratima bazena 1991. godine: "do daljnjeg bazen neće raditi!"
Posle dvogodišnje pauze plivači i vaterpolisti su nastavili sa radom, a 20. juna održana je izborna Skupština Plivačkog i vaterpolo kluba Jagodina.

Posle više od jedne decenije na bazenu kraj Jagodinske pivare brojni ljubitelji sportova na vodi bili su u prilici da prisustvuju vaterpolo utakmicama. Vaterpolisti "Jagodine Reklam" uključili su se u redovno takmičenje Srpske vaterpolo lige i nisu se obrukali. Plasman je skroman. Sa četiri osvojena boda Jagodinci su pretposlednji u konkurenciji sedam ekipa.
Od Jagodinaca su samo bili slabiji Valjevci, koje su oba puta preslišali. - Najvažnije je da je obnovljen rad kluba sa tradicijom posle jedne decenije, ističe na početku razgovora Branko Malenović, nekadašnji plivač i vaterpolista, danas predsednik i sponzor kluba. Pravi rezultati se očekuju kroz dve-tri godine, uz nadu da se poboljšaju uslovi za razvoj i egzistenciju ovog sporta.

Konačno i vaterpolo je napravio povratak na jagodinsku sportsku scenu. Dosta nezapaženo, jer u Jagodini se dugo nije upražnjavala ova igra koja inače traži zdrave, snažne i odvažne momke.
Klub je 1994. God. Uključen u Republičko takmičenje – Srpsku ligu sa 7 klubova koji su imali mnogo bolje uslove za rad tokom cele godine.

Milan Stojanović Kum

Andreja Stanojević

Đorđe Vasić, igrač, trener i legenda jagodinskog vaterpola

ВК ЈАГОДИНА ПРВАК СРБИЈЕ
JAGODINA BEZ PREMCA
Protekle subote i nedelje (19. i 20. avgusta) na bazenu kraj Jagodinske pivare održan je finalni turnir za seniorskog prvaka Srbije. Prvo mesto i titulu prvaka Srbije osvojili su vaterpolisti “Jagodine Reklam” koji su u finalnoj, do kraja dramatičnoj utakmici, savladali ekipu Jezera iz Bele Crkve sa 11:10.

Igor Milanović, igrač a kasnije i trener VK Jagodine

NA LISTI NAJBOLJIH
Vaterpolo klub Jagodina našao se na listi redakcije lista "Novi put", koja je po 30. put izabrala najboqlje sportiste i ekipe na području Pomoravskog okruga. Prema mišljenju lista vaterpolistima je pripalo osmo mesto, mada je klub postao prvak Srbije. O ukusima, kažu, ne treba raspravljati, ali smo ubeđeni da su vaterpolisti zaslužili bolji plasman. Uostalom, na to ukazuje i obrazloženje dato povodom izbora:
" Vaterpolo klub Jagodina je u uslovima koji su, najblaže rečeno, nemogući ostvario i ove godine zapažen rezultat. Osvojio je titulu amaterskog prvaka Srbije, što je uspeh ravan podvigu.“
Klub je u daljem periodu sa većim ili manjim uspehom nastavio svoje postojanje, sve do 2001. god. kada je prestao sa aktivnostima.

Posle šest godina takmičarske pauze ponovo je aktiviran VK Jagodina koji je pod rukovodstvom nove agilne uprave okupio 35 vaterpolista koji se predvođeni iskusnim sportskim pedagogom, odnosno trenerom, Igorom Milanovićem intenzivno pripremaju za narednu sezonu i učešće u II Vaterpolo ligi Srbije.
Za sada kondiciju i taktičke varijante uvežbavaju u bazenu Hotela Jagodina, ali su sve njihove ambicije okrenute i prema bazenu koji se u okviru Akva Parka ubrzano gradi podno Đurđevog brda i u kome će imati idealne uslove za treninge i vraćanje ovog popularnog sporta na staze nekadašnjeg uspeha ranijih generacija.



Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'