J A G O D I N S K I         T

JAGODINSKA STRANA O SPORTSKIM AKTIVNOSTIMA
Dobrodošli na najmasovniju stranicu o sportu u Jagodini. Trudićemo se da vas na vreme obavestimo o svim zanimljivim dešavanjima. Nadamo se da ćete biti stalni posetilac naših stranica. Ekipa sajta Autentik.net vam šalje veliki pozdrav.
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
::
FIGHT CLUB
::
::
::
::
STRELIČARSTVO
::
::
::
::
::
::
TEKVONDO
::
KUNG-FU
::
BODY BILDING
::
AUTO MOTO
::
KONJIČKI SPORT
::
BRIDŽ KLUB
::
FITNES
:: TAI CHI
::
YOGA
::
TRIATLON
::
::

UKUPNO>  15898

DANAS>  64

JUČE>  197

Tradicionalni karateKarate klub "FUDOKAN CENTAR"

Karate zakletva i Opšti principi

 

Prevod  Dojo Coda

OPŠTI PRINCIPI

Dojo Kun je skup osnovnih načela koje svi učenici izgovaraju na kraju svakog treninga.

Cilj Dojo Kun-a je podsetiti sve učenike, bz obzira na njihov rang, da se fizičke, mentalne i dugovne koristi koje proizilaze iz njihovog karate treninga moraju protežirati i izvan zidova dvorane, tj. da svaki učenik mora ova načela učiniti delom svoga svakodnevnog života.

Dojo Kun #1:
HITOTSU! JINKAKU KANSEI NI TSUTOMURU KOTO!
Usavršavaj svoj karakter!

Karakter: Karate je više od same fizičke veštine. Svi početnici, posebno oni mladji, moraju naučiti važnost izgradnje i usavršavanja svog karaktera kroz disciplinu i ozbiljan trening. Za početnike izgradnja karaktera počinje usavršavanjem tehnike karatea kroz brojna ponavljanja. Borbeni duh postiže se sticanjem samopouzdanja kroz razvijanje dobre tehnike. Vežbanjem se ne postižu samo fizičke veštine nego se izgradjuje i duh, što je veoma važno u rešavanju problema pogotovo u vreme bolesti, osobnih i poslovnih kriza. Put razvijanja duhovnih vrednosti je dug, ali jednom kada se shvati korist i stekne iskustvo, postiže se unutrađnja snaga i mir i poboljšava kvalitet života.

Dojo Kun #2:

HITOTSU! MAKOTO NO MICHI O MAMORU KOTO!
Budi veran i odan!

Odanost: Vernost je ukorenjena u samurajskoj tradiciji i širenje je Confucijevog uticaja na familiarne i borbene veštine. Vernost se očitava u odnosu prema učitelju (sensei-u) i klubu (dojo-u). Učenik uvek mora biti odan svome učitelju i pratiti tradiciju Vernosti srednjovekovnih samuraja koji su svojim feudalnim gospodarima bili verni do smrti. Možda to deluje neobično u današnje vreme, ali učenik mora dokazati svoju odanost kroz godine i nerazumno je očekivati da učitelj prenese sve svoje znanje na učenika koji će biti spreman sve naputstiti i zbog najmanjeg razloga. Dugogodišnja Vernost i odanost učitelju biće nagradjene sticanjem znanja i mudrosti koju će učitelj kroz godine preneti naučenika, a jačanje veze izmedju učitelja i učenika osnova je u procesu učenja.

Dojo Kun #3:
HITOTSU! DORYOKU NO SEICHIN O YASKINAU KOTO!
Ulaži istinski trud u postizanju veštine!

Napor: Ulagati trud znači potpunu posvećenost i stvaranje obaveze neophodne u sticanju savršenstva veštine. Postizanje veštine nije moguće bez velikog truda i odricanja. Ozbiljan i iskren trud učenika učitelj će znati prepoznati i nagraditi time što će više svog vremena posvetiti učeniku koji ulaže istinski napor u postizanju i razvijanju svojih veština.

Dojo Kun #4:
HITOTSU!REIGI O MONZURU KOTO!
Iskazuj poštovanje prema drugima!

Pravila ponašanja:
Poštovanje koje se iskazuje prema drugima važan je deo japanske i ikinawske kulture i zvog toga je uobičajeno i u borbenim veštinama. Gichin Funakoshi naglašavao je da karate počinje i završava se pravilima ponašanja. Utvrdio je da bez uljudnosti i poštovanja nema ni dojo-a. To je odraz službene prirode Japanaca koja se može primetiti u tradicionlanom naklonu koji se koristi tokom treninga, a takode u kući i na poslu. Dojo pravila ponašanja strogo su definisana - pravilnim naklonom iskazuje se poštovanje u svemu što radiši svuda gde odeš. Poštovanje se proteže na sve ... učitelje, roditelje, odgajatelje, zakon, pokojnike, prirodu idr.

Dojo Kun #5:
HITOTSU! KEKKI NO YU O IMASHIMURU KOTO!
Suzdrži se od nasilnog ponašanja!

Samokontrola: Obučeni borac je osoba snažnog takmičarskog duha i velike snage i zbog toga nije u redu da koristi svoju snagu protiv neobučenih osoba. Karate-ka duh je nepobediv i mora koristiti svoje znanje samo u pravedne svrhe. Pravi borac može izbeći sukob zato jer kontroliše svoje osećaje i poseduje unutrašnji mir i stabilnost. On ne mora testirati svoje sposobnosti na ulici. On pobedjuje bez borbe i neće žaliti jer nikoga nije povredio. Suzdržavanje od nasilnog ponašanja teško je objasniti većini zapadnjaka zbog njihove okoline i želje da na takmičarskim turnirima postignu što više u što kraće vreme što je protiv načela karate-do-a i dojo kun-a. Zbog toga je nužno da instruktori stalno podsećaju učenike važnosti dojo kun-a.


 

 

 

 

Sport - Jagodina

Sva Prava zadržana agencija 'Autentik'